Restefest

Etter uker med kos og mat og pynt og barnåler er det deilig å komme litt i normalt gjenge igjen..tror jeg.. "Gjengen" starter ikke før i morgen, så jeg ikke helt sikker, men er ved godt mot.
 
Når nok et år er over og et nytt er i gang, er det mange tanker og planer og ønsker og funderinger som trenger seg på. Men jeg må liksom få jula UT først, før jeg fått fokusert ordentlig på det nye året -  og det er inkludert alt som har fyllt seg opp i kjøleskapet (hvordan har det blitt så fullt??) Jeg har aldri påstått at jeg er god til å bergegne matmengder, jeg har vel heller i flere sammenhenger påpekt denne manglende evnen. 
Og i jula (eller helst før) virker det som om denne lite gode evnen får ekstra gode kår.

Treet er demontert og forsøkt brent i ovnen, men det ble noe røykfyllt, så vi ga opp det prosjektet. Pynten er samlet sammen og venter på å bli pakket ned i esker, om noen gidder..

Det har blitt lite med konkrete planer, forsetter og andre store tanker så langt, så jeg deler heller mine opplevelser av kjøleskaptømming i startfasen av 2010.

Lefseruller kan fylles med så mangt. Jeg hadde suksess med de jeg lagde julaften, så hvorfor ikke en restevariant? Som tenkt så gjort - rester av ribbe og kalkun ble ganske så bra (ikke ribbe og kalkun i samme - dvs. DET har jeg ikke prøvd enda..) Forøvrig inneholdt de det kjøleskapet kunne by på i går (som var):


Ribbe
Kalkun
Rømme
Pepper smøreost
Lefse
Krydder (det som skuffen byr på og faller i smak
Svisker (som var stekt med ribba)
Rødløk
Rester av Waldorfsalaten


Bland sammen rømme og smøreost og krydder. Smør dette utover lefsene.
Jeg krydret både ribbebitene og kalkunbitene godt, de er jo litt "tamme" uten noe.Mine fikk smak av både tex-mex og cajun..og masse pepper. 
Legg på kjøttbiter og rødløk på lefsen, rull sammen og del opp i passe munnfull-biter.
Waldorfsalaten tok jeg sammen med kun kalkunkjøtt. Og svisker tok på bare noen, da det er ikke alle som er så glad i slikt :)

I dag var det fruktfatet som ble gjennomgått med kritisk blikk, og der var det en del som ingen hade brydd seg om på en stund. Da var veien kort til smootie. Junior og mamma benket seg ved benken og satte i gang.
Her er det som burde spises opp:

 

Noen slitne druker, klementiner som ingen brydde seg om, og epler som hadde sett bedre dager. Nesten en 1/2 liter med vaniljeyoughurt, en fløteskvett + olje og fett for å smøre maskineriet. Cocosa gir en deilig anelse av kokossmak, Udo's choice smaker ikke så veldig godt alene, men forsvinner helt i smootiesen og gjør bare godt i kroppen.

   

Putt alt i blender'n (godt norsk ord..) og kjør på full guff til alt har smootieskonsistens - altså drikkbart.
Jeg liker best å drikke med sugerør, har derfor alltid et solid lager i mange farger.

Sunt og godt - og veldig greit å få ned til frokost.

I løpet av kjøleskaprenselsen har jeg kommet fram til noen forbedringspunkter for 2010:

Blir bedre til å beregne mengder på mat
Og om jeg ikke klarer det alltid, og det gjør jeg helt sikkert ikke - lage rester av "resten".
Få gjennomført et meny-regime! Menyene er klare, men vi er ikke så gode på oppfølgingen. Vi skal bli bedre!
Dette var en enkel start - mer kommer kanskje.

Tankene mine her faller helt sammen med dette som dukket opp på Twitter mens jeg satt og skrev: Matvalg 2010 - kan vi endre verden? fra Ordentligmat.no.

Her er et utdrag fra Matvalg 2010 og hva de ønsker å oppnå:


Alle som skriver om mat utfordres månedlig til å ta opp et definert tema om matvalgene vi gjør.

12 måneder, 12 tema, og 12 artikler per deltager innen matvalg og -etikk i 2010. Vi begynner nå og elleve av temaene er fremdeles åpen.

Ett tema for hver måned, og alle deltagere lager sin vinkling på det.Sammen har vi muligheten til å faktisk endre noe, og sette dagsorden. Matvalg 2010 handler om å respektere det du putter i deg og måten du gjør det på, hvordan det følges opp er opp til den enkelte. Vi tar innspill til kommende tema i kommentarfeltet, men tar oss friheten til å stake ut en passende kurs for smalhans-måneden januar:

Matvalg januar: Hvordan kan vi redusere mengden mat som kastes?

465 000 tonn mat kastes i året, og det er husholdningene som står for mesteparten. Et tips, et råd, en resteoppskrift,Følg med - det skal jeg!

I samme ånd har jeg restefest også med julelys - de siste røde lysene er snart borte.2 kommentarer

heidi Tømmerdal

09.jan.2010 kl.16:36

Hei! Så fint å lese bloggen din :-) jeg har endel de samme utfordringene som du har, og det er alltid godt å høre om andre som har det som en selv.

Jeg har menyer for hver uke - handler en gang i uken. Men jeg kastet mye rester når jeg hadde satt opp plan for middager for hver dag; så mitt forsett for 2010 er å ikke kaste mat. Nå har jeg satt opp restematdager i ukesmenyene mine slik at jeg har rom for å bruke restene og eller ting som lett kan bli liggende for lenge i kjøleskapet.

Ragnhild

09.jan.2010 kl.23:23

Hei - tusen takk, det var hyggelgi å høre. Det var jammen smart med egne restematdager fast i menyen! En god ide som jeg skal bruke - for jeg er så dårlig på å beregne passe mye mat, så av og til blir det en del rester..

Skriv en ny kommentar

Ragnhild Ingeborg

Ragnhild Ingeborg

41, Skedsmo

Ladies and gentlemen, Boys and girls. Step right up, step right up. Come closer, you won't believe your eyes Behind this curtain. Witness something you've never seen, before, Heard before, dreamt before. The most amazing show on earth - Denne intro'n på Enter the Circus av Christina Aquilerea er ganske så stilig. Nå skal jeg ikke påstå at denne bloggen vil bli "The most amazing show on earth", men håper den kan være til nytte og glede for noen, alternativt et lite tidsfordriv på "surfeveien" for andre. Det er iallefall en glede for meg å pusle med i en travel hverdag. Jeg er også på Twitter som @RagOrj og på mail: roxy_at(at)hotmail.com

Kategorier

Arkiv

hits