Når noen mangler til jul

Det er slett ikke alltid at julen er en hyggelig tid som man gleder seg til. Før har vi gledet oss i dager og uker, men ikke akkurat den julen. Noen ganger skjer det ting som ikke skal skje, men som likevel gjør det.
Noen kommer ikke hjem igjen.
Og livet må defineres på nytt.

Hver slutt er en ny begynnelse - det er jo sånn det er, men det føles ikke slik før det har gått en tid..
Gunn Hild Lem skriver om dette i bloggen sin. Hun skriver veldig flott om hva som rører seg i en etter at livet må omdefineres - sånne ord er det godt å lese for andre i samme situasjon.
Hvor var slike blogger eller nettsider for 5 år siden da jeg opplevde det samme? Da var det meste av det jeg fant på nettet myntet på eldre mennesker.

I en slik situasjon er det veldig godt å finne likesinnede  - noen som skjønner hvorfor du tenker som du gjør, som skjønner hvorfor du gjør som du gjør og som ikke stiller spørsmål ved dine valg. Fordi de forstår.
Som ikke krever noe av deg, som ikke slipper taket i deg selv om du blir asosial. Eller som krever det av deg det som du virkelig trenger. Som forstår at 3 foreldremøter på en uke faktisk ikke lar seg gjennomføre, siden barnevakter gjerne ikke vokser på trær.. Eller at du faktisk ikke orker..

Heldigvis var jeg heldig som bodde et sted der vi fikk tilbud om å være med i sorggrupper - der møtte jeg flotte damer som opplevde det samme som meg, og jentene møtte andre barn og ungdommer som hadde mistet en mamma eller pappa, bror eller søster.
Heldigvis har vi også hatt flotte mennesker rundt oss som har stilt opp når vi har trengt det, og som ikke har stilt spørsmål om hvorfor jeg trengte barnevakt for n'te gang. Kanskje var det bare for å få gå alene i butikken.. 

På julaften i år var vi på graven til pappa med krans og lys. Minstemann var bare 7 måneder da pappa døde, og husker ikke annet enn det vi har fortalt og bilder han har sett. Han lurte på om pappa var i himmelen eller i bakken. Vi ble enige om at han nok var begge steder.Denne julen har vi det veldig bra. Livet vårt som begynte på nytt for 5 år siden har tatt en god vei, for både meg og barna. Vi har lært så mye som vi ellers ikke ville lært, og vi setter pris på ting som vi før kanskje ikke tenkte så mye over. Vi er blitt sterkere på mange områder, svakere på andre. Derfor vet vi hvordan det er når noen ønsker god jul eller god helg, og det slettes ikke er noen god jul eller god helg.
Så vi tenker oss litt om før vi gjør det..  

Vi har alle lett for å tenke at merkedager som julaften, bursdager eller andre store dager er vanskelige å komme igjennom. Det er de, men jeg synes de dagene som jeg ikke evnet å forberede meg på, var mye verre.  

Våre tanker går til de i familien - og alle andre - som har en slik jul dette året, som strever mer enn de fleste disse dagene.

2 kommentarer

Theresa

01.jan.2010 kl.13:21

*snufs* Dette var utrolig bra skrevet, Ragnhild. *klem*

Ragnhild

01.jan.2010 kl.17:26

Takk du. Retur*klem* :)

Skriv en ny kommentar

Ragnhild Ingeborg

Ragnhild Ingeborg

41, Skedsmo

Ladies and gentlemen, Boys and girls. Step right up, step right up. Come closer, you won't believe your eyes Behind this curtain. Witness something you've never seen, before, Heard before, dreamt before. The most amazing show on earth - Denne intro'n på Enter the Circus av Christina Aquilerea er ganske så stilig. Nå skal jeg ikke påstå at denne bloggen vil bli "The most amazing show on earth", men håper den kan være til nytte og glede for noen, alternativt et lite tidsfordriv på "surfeveien" for andre. Det er iallefall en glede for meg å pusle med i en travel hverdag. Jeg er også på Twitter som @RagOrj og på mail: roxy_at(at)hotmail.com

Kategorier

Arkiv

hits