Juleverksted for hele familien

Søndagsaktivitet for hele familien, planlagt i samråd med alle i heimen. Juleverksted med pepperkakebaking og diverse-annet-baking, og bare fordi vi hadde lyst til det! En veldig hyggelig dag med 6 kjevlesvingende barn fra 5 til 16 år, en amerikaner på syltelagingsopplæring og husets herre som tok det mest med ro:) En tante og onkel med sving på sjokoladesmeltinga og til slutt tre karer som kom fra fjellet, som stakk innom bare for å spise opp baksten.


I mangel av stekebrett - her mellomlagring. 

Sylta er behørig smakt på, attpåtil med hjemmelagde lefser!! Jeg kunne nok blitt en skikkelig bakstekjerring (kjerring er et hedersuttrykk der jeg kommer fra) dersom jeg hadde praktisert litt oftere mine gamle kunnskaper lært av min bestemor, enn bare hvert 10 år eller så. Min bestemor var av det slaget som bakte ALT mulig! I dagevis av gangen. Ofte.

 

Sylta ble veldig god, bare synd vi lagde litt lite.. Kokka er ikke den beste på beregning av mat, men denne gangen var med motsatt fortegn.
I værste fall får vi kjøpe, men "kjøpsylte" er ikke akkurat det samme, den er krydret for å passe i alle ganer, så den smaker ikkeno.. Nei, pøs på med ingefær, allehånde og nellik! Da blir det bra.


Disse kakene ble aldeles farlige for godtemumser og andre slikkmunner:

Små munnfuller av Sara Bernard, her uten siste finish med sjokoladetrekk.

Pepperkakehus - som vanlig en ganske dårlig kopi av Sesam stasjon. Men i vårt hjem er veien fram viktigere enn resultatet, så vi er ikke så nøye på det estetiske her. (vi har en lang historie i å lage kræsjkaker til bursdager.. - den som har bursdag får pøse på så mye pynt som klarer å klamre seg fast i glasuren. Mang en gjest har sperret øynene opp)
Pepperkakearkitekten tok nok en solid slurk av konjakken som jeg skulle dynke fruktkaka med og byggmester'n sovna halveis i prosjekteringa. Men med mye sukkerlim og glasur og pynt går alt bra. Og junior på 5 og mamma?n hans var skjønt enige om at dette ble veldig bra, både med RBK-logo på taket og flagg!!

Og alle gleder seg til knusing etter nyttår!

Oppskriften fant jeg i et ukeblad for snart 20 år siden - Svenske pepperkaker. Den er utrolig lett å lage og god å bake. Og smaker veldig godt!

Siste kakeprosjekt så langt er to store fruktkaker som er blitt stekt mens jeg sitter og skriver - lukten er ubeskrivelig! Frukten og nøttene har ligget i "konjakkbad" i to dager. Jeg helte på en god slump, før jeg leste at det skulle dryppes over.. Ja ja, sånn kan det gå i kampens hete.

Så sånn var vår Lucia-feiring. Det ble en flott pepperkakesyltebakedag og ikke så mye Lucia.

Neste post på førjulsprogrammet er, vel.. ikke så mye. Jobbe litt, sove litt, blogge litt, drikke litt - ja, det høres ut som en god plan!!Siste vers for pepperkakehuset: 01.01.2010 forvandlet til en smulehaug:

Mesteparten ble spist av tre kakesultne små karer.
Ikke at det smakte så veldig godt... men det var jo masse godis på bitene. Slkt kan ikke kastes!

2 kommentarer

hvem tror du ? : - ))))))

21.des.2009 kl.11:38

SEEEEEEEEEE ! bildene blir mye finere med speilrefleks (:

Ragnhild

23.des.2009 kl.10:11

Hei du hodeløse bakerfrøken :) Ta på refleks du ;o)

Skriv en ny kommentar

Ragnhild Ingeborg

Ragnhild Ingeborg

41, Skedsmo

Ladies and gentlemen, Boys and girls. Step right up, step right up. Come closer, you won't believe your eyes Behind this curtain. Witness something you've never seen, before, Heard before, dreamt before. The most amazing show on earth - Denne intro'n på Enter the Circus av Christina Aquilerea er ganske så stilig. Nå skal jeg ikke påstå at denne bloggen vil bli "The most amazing show on earth", men håper den kan være til nytte og glede for noen, alternativt et lite tidsfordriv på "surfeveien" for andre. Det er iallefall en glede for meg å pusle med i en travel hverdag. Jeg er også på Twitter som @RagOrj og på mail: roxy_at(at)hotmail.com

Kategorier

Arkiv

hits